Під’єднання камери заднього виду. Частина 2. Живлення

16.09.2015
03.06.22

У попередній статті ми розповідали про під’єднання камер заднього виду за допомогою системи RFCC, відеоінтерфейсу, адаптера, спеціально розробленого кабелю або ж шляхом прямого під’єднання. Цього разу ви дізнаєтесь як правильно під’єднати живлення камери в автомобілі. Також ми підготували для вас детальну відеоінструкцію.

Під’єднання живлення камери заднього виду в автомобілі

Під’єднання живлення камери заднього виду – важливий і набагато важчий процес, ніж може спершу здатися. Неправильне під’єднання може привести до того, що пристрій вийде з ладу, пошкодиться проводка авто, камера працюватиме некоректно або ж зображення буде поганої/нестабільної якості.

Перш за все, "+" та "-" для всіх під’єднаних пристроїв треба брати з одного і того ж місця. Це аксіома і наріжний камінь під’єднання електроніки в авто.

По-друге, вивчіть логіку роботи встановленого обладнання. Під’єднана камера не повинна випадати з загальної картини. Що ж це означає на практиці:

Якщо за логікою роботи вже встановленого обладнання вся електроніка вмикається, коли подається живлення на головний пристрій / монітор, то й камеру треба під’єднати відповідним чином. У багатьох автомобілях штатна камера заднього виду (навіть якщо її немає) розрахована на те, що вона вмикається одночасно з увімкненням запалювання машини. Такий підхід забезпечує вже прогріту матрицю і відмінну якість зображення, особливо у темний час доби, а також активує відеовхід для камери у деяких авто.

  • Якщо ви бажаєте під’єднати камеру подібним чином, вам треба вивчити мінімальний поріг живлення камери і використовувати конвертор напруги. Це маленький блок, який при вхідних 7-30 В видає необхідний для камери вольтаж на виході. Його необхідно підібрати залежно від елемента живлення самої камери. Наприклад, серед наших товарів є перетворювачі напруги на 5, 6 і 7,5 В відповідно.
  • Якщо ж камера заднього виду (увага – не зображення з камери, а саме камера) активується при увімкненні задньої передачі, можете під’єднати живлення до плафонів фар заднього ходу. Якщо там є "чистий" плюс та мінус, під’єднуйтеся без вагань. Якщо ж сигнал пульсуючий (ШІМ-пульсація), то для вирівнювання сигналу необхідно використовувати фільтр, наприклад, конденсатор.

Ви також можете під’єднати камеру заднього та переднього виду, використовуючи систему керування камерами RFCC, розроблену інженерами GermesLab. Більше інформації про систему керування камерами читайте у нашій статті.

Про те, як правильно під’єднати живлення камери, розповів наш інженер, якого ви всі знаєте. Рекомендуємо переглянути відео. І не забудьте поставити лайк та підписатися на наш канал на YouTube, якщо ви ще цього не зробили.

Youtube video

Особливості під’єднання камери заднього виду через відеоінтерфейс

  • Активація камери. При під’єднанні камери заднього виду через відеоінтерфейс активація відбувається через CAN-шину або за допомогою подавання +12 В з плафонів фар заднього ходу (залежно від автомобіля). Тому при під’єднанні відеоінтерфейсу необхідно зайти в інженерне меню (Factory menu) і налаштувати спосіб активації (CAN bus або Rear wire).
  • Визначення монітора. При під’єднанні відеоінтерфейсу необхідно правильно визначити діагональ / дозвіл / тип (у деяких випадках) / виробника монітора (в деяких випадках) і виставити відповідним чином положення DIP-перемикачів.
  • Визначення штатної/нештатної камери. При під’єднанні відеоінтерфейсу необхідно правильно виставити положення DIP-перемикача. Він визначає, з якої камери виводиться зображення. Тобто, якщо ви під’єднуєте нештатну камеру заднього виду, відеоінтерфейс повинен ідентифікувати цю камеру і активувати зображення при увімкненні задньої передачі. Якщо ж в автомобілі вже встановлена штатна камера, а відеоінтерфейс використовується для під’єднання навігації або відеопристроїв, встановіть DIP-перемикач у відповідну позицію. У цьому вам допоможе інструкція для відеоінтерфейсу.
  • Визначення колірної системи. Перш ніж придбати камеру, дізнайтеся, який стандарт відеосигналу підтримує ваш автомобіль (PAL або NTSC). Стандарти камери та автомобіля повинні збігатися. Багато хто вважає, що відеоінтерфейс якимось чином конвертує сигнал у потрібний стандарт. Однак це хибне уявлення. Відеоінтерфейс пропускає сам сигнал. Якщо ви все ж придбали камеру з іншим стандартом сигналу, використовуйте конвертер.

Типові помилки при під’єднанні камери заднього виду

  • Живлення надходить з різних місць. Переважно "+" береться з плафона заднього ходу, а "-" - з корпусу. У таких випадках виникає різниця потенціалів, і в різних точках вольтаж може різнитися та постійно змінюватися. Це явище впливає на роботу електроніки під’єднаних пристроїв і веде до дестабілізації роботи, а також поганої або нестабільної якості зображення. ЗАВЖДИ беріть плюс і мінус з того самого місця. Наприклад, від монітора або головного пристрою.
  • Живлення під’єднане до пульсуючого сигналу від плафонів заднього ходу. У багатьох автомобілях, особливо німецьких, сигнал на фарах заднього ходу пульсуючий. Це зроблено спеціально для діагностики працездатності лампочки у фарах. Так ось, якщо у вас саме такий сигнал, вам необхідно його вирівняти і поставити фільтр, який, в свою чергу, треба відокремити від системи світлодіодом. Якщо ви поставите конденсатор для згладжування сигналу, але не відокремите його від штатної системи, то на лампу заднього ходу піде вже згладжений сигнал, і бортовий комп'ютер (блок, який обробляє цю лампу) буде отримувати неправильні дані (див. відео).
  • Під’єднання камери за принципом постійної роботи без використання перетворювача напруги. У цьому разі є дуже велика ймовірність того, що ваша камера просто перегорить. І це, до речі, досить часто трапляється.
  • Невідповідність між стандартом відеосигналу камери та мультимедійною системою автомобіля.

Більше інформації про часті помилки при під’єднанні камер читайте у нашій статті.

Що ж робити, якщо встановлена камера не працює або працює нестабільно?

  • По-перше, ніколи не встановлюйте камеру без попередньої перевірки. Це збереже вам і вашим клієнтам багато часу та нервів. Ми тестуємо пристрої, які продаємо, однак камера може бути пошкоджена, наприклад, під час доставки або за інших обставин. Тому спочатку проведіть під’єднання "у висячому положенні". Якщо все працює, сміливо встановлюйте камеру.
  • Перевірте кабель під’єднання. Довжина кабелю зазвичай складає 3 - 5 метрів. Відповідно, при прокладанні він може загнутися або переламатися. Це відбувається досить часто.
  • Перевірте, чи правильно під’єднане живлення.
    • Чи плюс та мінус під’єднані з одного місця
    • Чи працює під’єднана камера заднього виду за тією ж логікою, що й уся встановлена електроніка
    • Чи використовується конвертер напруги
    • Який сигнал подається на камеру, пульсуючий чи постійний (докладніше дивіться вище у статті та у нашому відео)
  • Якщо "барахлить" перемикання на зображення з камери заднього виду при увімкненні задньої передачі, тобто зображення то перемикається, то ні, значить ви під’єднали живлення до пульсуючому сигналу плафонів заднього ходу. Вирівняйте його. І не забудьте відокремити конденсатор від системи діодом. (Див. інформацію вище та відео).
  • Якщо при під’єднанні камери через відеоінтерфейс зображення не виводиться, або ж воно поганої якості, перевірте налаштування активації камери у Factory menu, а також правильність розташування DIP-перемикачів.
  • Якщо зображення спотворене чи у чорно-білих тонах, або ж взагалі жодне зображення не виводиться, ймовірно, що стандарти відеосигналу камери заднього виду і мультимедійної системи автомобіля не співпадають. Купіть камеру, яка підтримує колірну систему вашого авто, або використовуйте конвертер.

Тепер якщо ваша камера після під’єднання працює нестабільно або видає погане зображення, ви знаєте, що саме запитати у спеціаліста, який встановлював камеру.

Наполегливо рекомендуємо звертатися лише до перевірених майстерень і спеціалістів, які розуміються на електроніці. Інакше можете втратити і час, і гроші, і нерви. Якщо ви не впевнені у професійності спеціаліста, дайте йому почитати цю статтю і переглянути це відео. Тоді шанси на успішне встановлення значно зростуть.

Якщо у вас і далі виникатимуть питання щодо під’єднання камери заднього виду, купленої в магазині Car Solutions, звертайтеся до нашої техпідтримки. Наші технічні фахівці вам обов’язково допоможуть.

 

Команда Car Solutions

Копіювання матеріалів з сайту carsolutions.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

Переглянути весь каталог
uk
Українська Русский
Чат з продажів
 Українська не у мережі
 Техпідтримка не у мережі
Контакти
Телефон:
Замовити зворотний дзвінок
Email:
Чат з продажів
Контакти